שותפות עסקית בין חברים

"על חברים ועסקים" - שותפות עסקית בין חברים
מאת: עו"ד משה כאהן

צפה כעת - "כיצד נמנע מסכסוך שותפים?":



•   מתכוון לפתוח מיזם עם חברים?
•   שמעת שזה לא מומלץ ואתה רוצה להבין מדוע?
•   מחפש עורך דין המתמחה בעריכת הסכמי שותפות?

משרדנו מתמחה בניסוח הסכמי שותפים בעסקים ובחברות. במקרה של שותפות עסקית בין חברים, ישנה חשיבות עליונה לניסוח הסכם כהלכה, לצמצום אפשרות של סכסוכים עתידיים. הסכם שותפים טוב נועד לספק לך הגנה מפני הפרות עתידיות ולהגן על זכויותיך. אם כבר מקימים עסק עם חברים, כדאי לעגן זאת בהסכם ברור ושקוף לכל הצדדים.


מומלץ או לא?

כידוע, עסקים רבים צומחים על רקע חברות אישית (לעיתים רבת שנים), בין השותפים. להקמת מיזם עסקי משותף המבוסס על חברות אישית בין שותפים, קיימים יתרונות. למרות זאת, רבים הם הטוענים כי "אין לעשות עסקים עם חברים" ומנבאים כי בסופו של דבר "לא יהיו עסקים ולא יהיו חברים".

האם יש אמת באמירה המפורסמת "אין לעשות עסקים עם חברים"?

התשובה האמיתית שלי, המבוססת על שנים רבות של ניסיון, הינה כי יש מידה רבה של אמת באימרה. יחסים עסקיים מזמנים לנו דילמות וקונפליקטים מורכבים, שאינם קיימים ביחסי חברות. לפיכך, הייתי מסייג את האמירה הזאת ש"אין לעשות עסקים עם חברים" ומסתפק באמירה כי יש סיכון רב בהקמת עסק ביחד עם חבר או חברים והסיכון הוא בעיקר לגבי המשך החברות.

חשוב לזכור ששותף במיזם עסקי משותף צריך לשקול לעיתים קרובות שיקולים עסקיים העומדים בסתירה לעקרונות החברות, דבר שיכול לסכן בסופו של דבר את החברות.

למשל: מקרה שבו השותף-החבר, מבקש כי נצרף את גיסו כעובד בחברה ואני השותף השני שהוא גם חבר, מסרב, כי אני יודע שגיסו לא מתאים לחברה ולמעשה לא מתאים לשום עסק. זה יכול להביא את השותף שלי לקונפליקט משפחתי ועלול גם לפגוע בחברות וביחסי השופות שבינינו.

דוגמא נוספת: החבר השותף, נקלע למצוקה כספית ומבקש לקחת הלוואה מתוך הקופה של החברה המשותפת, דבר שלבטח יפגע בתזרים המזומנים שלה. האם עלי להפנותו לבנק הסמוך ובכך להביא את הקץ על החברות שבינינו? או שמא עלי להציע לו הלוואה ממקורותיי העצמיים ולסכן את מקורותי העצמיים בשם החברות?

דוגמא שלישית: עוד דוגמא המעוררת דילמה - אם אני יזם של סטרט-אפ שהולך לממן את המיזם מתוך השקעה כספית נכבדה שאני אמור לקבל מחבר. מה יקרה ליחסים שבינינו אם המיזם לא ימריא וההשקעה של החבר תאבד?

המאפיינים הייחודיים של הקמת שותפות עסקית המבוססת על חברות קודמת

בד"כ בהקמת שותפות כזו, מדובר על רמה גבוהה של כימיה אישית והיסטוריה משותפת בין אנשים קרובים שזה דבר חיובי ביותר. ברם, כשמדובר בחברים, יש נטייה לעיתים להעצים את היתרונות ולהעלים עין ממגבלות אישיות, כל עוד לא הגיע רגע המבחן ונוצר הקונפליקט. למשל, אדם שהוא "פזרן" באופיו, זה לא מזיק כלל לחברות, ההיפך, אך תכונה כזו יכולה להיות הרסנית כשמדובר בשותף פוטנציאלי לעסק משותף.

שיקולים מקצועיים ליצירת השותפות העסקית בין החברים

צריך לבדוק מראש את השאלה האם השיתוף עם הפרטנר הספציפי הזה שהוא במקרה גם חבר, מתאים לעסק העתידי. השאלה שצריכה להישאל היא: האם הייתי בוחר בו כשותף האידיאלי לעסק הספציפי, גם אם לא היה מדובר בחברי משכבר הימים. אם התשובה הינה שלילית, עדיף שנישאר חברים ולא שותפים.

כמו כן, יש לשקול מבחינה מקצועית לאיזה תפקיד בעסק מתאים כל אחד מהחברים השותפים המיועדים. כפי שנראה להלן, במיזם משותף המורכב מחברים, יש חשיבות רבה לחלוקת סמכויות ותפקידים מראש. צריך מראש לקבוע מי יעשה מה, לפי כישוריו ולאו דווקא לפי מה שהוא רוצה. ברור שאין למנות לתפקיד סמנכ"ל כספים, את החבר שאין לו כל מושג בתחום או למנות לתפקיד מנהל המכירות דווקא את החבר הביישן ...

עריכת הסכם שותפים בין חברים הינה בגדר חובה

כלל הברזל בין חברים המעוניינים להפוך לשותפים עסקיים הינו כי יש להקפיד על עריכת הסכם שותפות או הסכם מייסדים, איכותי , בין הצדדים, דווקא בגלל היותם חברים. לעיתים, כבר במהלך המו"מ לעריכת ההסכם יתגלעו הבקיעים והצדדים יחליטו שעדיף להישאר חברים, או שיקרה ההיפך מכך. הצדדים ינהלו מו"מ יסודי ומעמיק, ויסדירו בהבנה ובהסכמה את יחסיהם העסקיים העתידיים, מתוך הבנה כי רק כך יצליחו, לא רק כחברים אלא גם כשותפים עסקיים.

הערה: השימוש במאמר בלשון זכר, נעשה למטרת נוחות בלבד והכוונה הינה לשני המינים.

דגשים לעריכת הסכם שותפות עסקית - לחץ כאן
למידע נוסף ויצירת קשר - לחץ כאן