סכסוכים בעסק המשפחתי - כיצד ניתן למנוע אותם? עו"ד משה כאהן

לכאורה,  להיות בן משפחה שבבעלותה של עסק משפחתי נשמע דבר נהדר. ההורים הקימו עסק לתפארת, הילדים נכנסים לתוכו ובני המשפחה לא צריכים לחפש פרנסה בחוץ. מה בכל זאת קורה שם במשפחות המנהלות חברות משפחתיות, שגורם לסכסוכים קשים כל כך לפרוץ. על מה מסתכסכים

 העובדה היא שבני משפחה שבבעלותה עסק משפחתי, נמצאים  בסיכון גבוה לסכסוכים בין בני המשפחה, דבר שיכול לא רק לסכן את העסק המשפחתי, אלא אף את שלמות המשפחה. 

צפו עכשיו בהרצאה: "איך למנוע סכסוכים בעסק המשפחתי  "

הכל נשאר במשפחה - מדריך מעשי להתמודדות עם סכסוך בעסק המשפחתי

בעסקים רבים (וגם בעסקים משפחתיים) - לא תמיד זורמים הדברים על מי מנוחות. אלא שכאשר מדברים על סכסוכים בתוך עסקים משפחתיים, המצב עלול להיות הרבה יותר מורכב. אז איך מתמודדים עם סכסוך בעסק המשפחתי?

סכסוכים פנימיים בדרגות וברמות שונות הם לעיתים קרובות חלק בלתי נפרד מהתנהלותם של עסקים וחברות. לפעמים אין מנוס מהם. ברם, האופן בו מתמודדים עם הסכסוך  חשוב מאד ויכול הכריע האם הארגון יצא מן המשבר מחוזק ויתאושש, או שמא יקרוס ויוריד לטמיון עמל של שנים. הבעיה הגדולה באמת בעסק משפחתי, הינה שסכסוך פנימי עלול להוביל לא רק לקריסת העסק, אלא גם להרס היחסים בתוך המשפחה. כידוע מימים ימימה,  מחלוקת בין בני משפחה עלולה להימשך על פני דורות.

לפני שנבחן מה נכון וראוי לעשות במקרה של סכסוך בעסק משפחתי, נסקור את הסיבות העיקריות לאירועים שכאלה.

על מה בעצם מסתכסכים בעסק משפחתי?

באופן כללי, ניתן לחלק את סוגי הסכסוכים הנפוצים בעסקים משפחתיים לשלושה סוגים עיקריים:

  • סכסוכים בין בני המשפחה שעובדים בעסק המשפחתי ובין אלו שאינם עובדים בו - לעתים קרובות מתגלעות מחלוקות בין בני המשפחה שעובדים בעסק ומרוויחים ממנו, ובין אלו שעובדים בעבודות אחרות מחוץ לעסק (או שכלל אינם עובדים ), אך מצפים לתגמול מהעסק המשפחתי, משום שלטענתם, כבני משפחה, הם זכאים ליהנות  מפירות הצלחתו. לעומתם, בני המשפחה שעובדים בעסק, עשויים לטעון כי רק מי שעובד בעסק ומקדיש לו את מיטב זמנו ומרצו, זכאי ליהנות מפירותיו.

  • סכסוכים בין אלו שעובדים בעסק לבין עצמם – בדרך כלל הסכסוכים בין בני המשפחה העובדים בעסק יהיו בשאלת הסמכויות: מי קובע ומחליט בנושאים שונים בעסק ומתווה את כיוונו.  מי כפוף למי? ; בשאלת התגמול: מי מקבל מה ומי יותר. מי נוסע באוטו מפואר או נחשק יותר מהשני, וכן הלאה.

  • סכסוך על רקע מעבר בין דורי - לעתים קרובות הדור הצעיר בעסק חש כי הוא יכול להוביל את העסק המשפחתי לכיוון טוב יותר, ומעוניין לקבל כבר את המושכות. הדור הוותיק, מצדו, לא בהכרח ממהר לפנות את מקומו ובטוח כי ניסיונו הרב מקנה לו ידע ופרספקטיבה חיוניים, במיוחד אם הקים את העסק במו ידיו. מתחים שכאלה נפוצים מאוד בעסקים ועלולים להוביל למחוזות לא נעימים.

כיצד ניתן למנוע סכסוכים בעסקים משפחתיים

האתגר הגדול ביותר, הוא לשמור על איזון בין השיקולים המשפחתיים והעסקיים, ועל כך יש לעבוד להתחיל זמן רב לפני שמתרחשים משברים. הבשורות הטובות הן שיש כלים מאוד מסודרים וידועים לטיפול במקרים אלה.

אחד מן הכלים החשובים ביותר, הוא יצירת אמנה / חוקה משפחתית אשר מגבשת את כלל ההסכמות בין בני המשפחה לכדי מסמך מחייב. לצורך כך פונים מבעוד מועד אל בני המשפחה, ומגבשים מראש הסכמות על הנושאים הבעייתיים.  קובעים מראש מהו התגמול למי שנמצא בעסק ולמי שמחוצה לו, מה הן סמכויות והניהול,  בידי מי הנן נמצאות ומהו מנגנון הפיקוח עליו. ככל שיש יותר אנשים בעלי סמכויות שרשאים להחליט בעסק כך יש צפי גדול יותר להתנגשויות ביניהם , הן בחברות רגילות והן בחברות משפחתיות. כמו כן, ניתן ע"י אמנה / חוקה משפחתית להסדיר גם את ההעברה הבין-דורית מראש. לאמנה או לחוקה המשפחתית, מוענק בהמשך תוקף משפטי ע"י הסכמים התקפים מבחינה משפטית  ובתקנון של החברה הרלבנטית. בסיום התהליך, כל אחד מבני המשפחה יודע בדיוק את מקומו ואת מצבו. המו"מ לעריכת המסמכים האלו אינו פשוט, יש מתחים וכעסים שצריך לעיתים לפרוק, אבל לאחר שהדברים מוסכמים והמסמכים נחתמים, המצב העתידי הרבה יותר פשוט.

מה עושים כשהסכסוך כבר קיים?

משבר בעסק משפחתי לא פורץ בבת-אחת. ניתן לראות תופעות כמו חוסר שביעות רצון, תסכול וסימני עוינות בין בני משפחה  זמן רב לפני שהם מתפרצים והופכים לכדי סכסוך. כאשר סכסוכים מתחילים לעלות על פני השטח, הדרך הטובה ביותר ליישב אותם כראוי, היא לסגור את הדברים באופן מיידי בצורה שקטה ודיסקרטית ככל הניתן. אם לא כן, השפעתו של הסכסוך על  העסק המשפחתי ועל המשפחה עלולה להיות הרסנית.

ככל שמדובר בעסקים או בחברות גדולות ומפורסמות, גם התקשורת הכלכלית והכללית יכולה לעוט על המידע ולנסות ולהפיק ממנו מטעמים. לפיכך,  מומלץ מאוד לנסות לפתור את הסכסוך כמה שיותר בדיסקרטיות, למצוא איזה "מבוגר אחראי" שיכול להביא את כולם לאיזושהי הידברות, ואם צריך, אז לעשות את זה בגישור, או בבוררות אך לא באמצעות פנייה לבית המשפט.

חשוב מאוד לזכור שכאשר הסכסוכים האלה מגיעים אל פתחו של בית המשפט, הדברים מפורסמים וידועים ומידע רב אודות העסק המשפחתי ובני המשפחה, חלקו בסיווג של סודיות מסחרית, עלול להיחשף.  מעבר לכך, חשוב לזכור שבסכסוך בעסק משפחתי, בית המשפט בדרך כלל רואה את טובת הצדדים החיצוניים: הנושים, הלקוחות, העובדים והספקים, כקודם לאינטרסים של בן משפחה כזה או אחר, ולכן הכרעת בית המשפט בסכסוך המובא לפתחו תהיה לרוב עניינית מאד ועסקית בלבד.

קראו עוד בנושא זה:

 עסקים משפחתיים -חשיבותו של הסכם בין בני המשפחה   מאמר בהשתתפות עו"ד משה כאהן שהתפרסם ב"כלכליסט"

 עסק משפחתי ומשקעים מן הילדות  ראיון עם עו"ד משה כאהן שהתפרסם ב"גלובס"

 עסקים משפחתיים: מדוע לא כדאי לטאטא בעיות מתחת לשטיח? כתבה מאת עו"ד משה כאהן שהתפרסמה ב"גלובס"

  עסקים משפחתיים האם זכאי "בן ממשיך" לזכויות בעלות בעסק המשפחתי    מאמר מאת עו"ד משה כאהן שהתפרסם ב"הארץ"